Methodiek
Sociale vaardigheidstraining met een hond als gids.
Voor onder-assertieve kinderen, jongeren en jongvolwassenen met knuffelbare honden. Voor over-assertieve kinderen, jongeren en jongvolwassenen met pittige honden.
Wat leren kinderen, jongeren en jongvolwassenen in een training sociale vaardigheden met honden?
HondenSOVAtraining is een training sociale vaardigheden ten behoeve van zelfbeheersing en weerbaarheid gebaseerd op het Animal Assisted Therapy model.
De HondenSOVAtraining bevat een kennismakingsgesprek, matching van een hond met de cliënt, tien trainingssessies, een tussentijdse evaluatie aan het eind van de 5de trainingssessie en een evaluatiesessie.
De cliënt leert met een hond omgaan, in alle facetten die je nodig hebt dit verantwoord en plezierig te doen. We gaan uit van natuurlijk hondengedrag en het begrijpen van natuurlijk hondengedrag
De training kent drie fases:
In de eerste fase leer jij je te ontspannen via oefeningen met de hond. Je laat de hond kalm worden door jezelf te ontspannen. Daarnaast leer je hondentaal lezen.
In de tweede fase leer je een hond kenbaar te maken wat je van hem verwacht door zelf overtuigende lichaamstaal te laten zien. Je gebruikt ook wat woorden en geluiden, maar je stuurt een hond vooral aan met gezichtsuitdrukkingen en lichaamshoudingen.
In de derde fase leer je samen te werken met de hond, waardoor de hond jou ook steeds meer leuk en betrouwbaar gaat vinden. Je hebt heel veel plezier samen.
Transfer:
De opzet van de training is dat de jij jezelf beter gaat voelen en het geleerde gaat toepassen in de omgang met mensen waardoor de communicatie effectiever, succesvoller en meer bevredigend verloopt.
Zelfvertrouwen:
- De hond doet vriendelijk en vrolijk tegen jou en de trainer vertaalt dit gedrag in positieve termen
- De hond doet respectvol tegen met jou en de trainer vertaalt dit gedrag in positieve termen
- De hond voert opdrachten uit die jij hem geeft. De trainer versterkt de positieve ervaringen hiermee nog eens extra, met complimenten geven
- De hond speelt met jou en heeft plezier vanuit een goede onderlinge relatie
- De hond laat zich verzorgen door jou als gevolg van onderling vertrouwen
Observeren (kijken):
Zien wat de hond doet. Begrijpen wat het dier wil zeggen.
Afwegingen maken (denken):
Welke mogelijkheden zijn er om met de gedragingen van de hond om te gaan?
Beslissingen nemen (denken):
Ik maak een keuze en ga ervoor.
Een keuze uitvoeren (doen):
Kundig uitvoeren verhoogt kansen op succes.
Expressief zijn in lichaamstaal (doen):
Durf je te laten zien en ruimte in te nemen.
Effectief zijn in lichaamstaal (succeservaringen):
Sociaal acceptabel, kundig uitgevoerde actie levert succes op.
Spelen met communicatie (plezierige ervaringen):
Communiceren is leuk.
HondenSOVAtraining is bedoeld voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen die meer houden van doen dan van praten. Veel van onze cliënten kunnen beter met dieren overweg dan met mensen.
Bedoeld voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen met problemen, welke gekenmerkt worden door een gebrek aan sociale weerbaarheid (internaliserend) of juist door een overmaat aan sociale botsingen (externaliserend).
De training is vooral nuttig voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen, die niet goed met mensen overweg kunnen, maar wellicht wel met dieren.
Bij de 12+ variant ligt de nadruk op het begeleiden van een hond, bij de 12- variant op het verantwoord en plezierig omgaan met een hond.
De HondenSOVAtraining is een training zelfbeheersing en weerbaarheid met een hond als gids.
Je leert een hond begeleiden en leiding geven door gebruik te maken van hondentaal en hondengedragsregels. Wanneer je dit goed kunt ben jij een “hondenfluisteraar”. Meestal lukt het daarna ook, heel veel effectiever met mensen om te gaan. Je durft meer en wordt minder snel boos